Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

RIA BUCH / Regio Alkmaar

RIA BUCH raadsbrede bijeenkomst

woensdag 26 januari 2022

19:30 - 22:00

Agendapunten

  1. 1.a

    Gespreksstof : Klachtbehandeling werkorganisatie BUCH in relatie tot de aanbeveling uit het rekenkameronderzoek om een overgang van de Nationale naar een gemeentelijke ombudsman te overwegen.
    Opbouw programma : 10 min presentatie Nationale ombudsman en klachtencoördinator daarna 15 min voor het stellen van vragen.
    Doel : Informatievoorziening , presentatie en advies vanuit de Nationale Ombudsman (NO). Inzicht krijgen en stellen van vragen over huidige klachtbehandeling BUCH.
    Sprekers : Jan Prins Nationale Ombudsman en vragen aan Rob Stam (Klachtencoördinator)
    Wat wordt gevraagd aan raadsleden: gelegenheid geven om vragen te stellen algemeen n.a.v. het jaarverslag & specifiek over de keuze van ombudsvoorziening


    Informatie (bijgevoegd): memo huidige klachtenbehandeling + jaarverslag 2020 en memo van RKC

  2. 1.b

    Gespreksstof: Een van de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie BUCH (2020) was om een lokale ombudsman aan te stellen als tweedelijns klachtinstantie voor de 4 BUCH gemeenten.
    Opbouw programma en sprekers: Na een korte presentatie door Evert Jan vd Brink/ Judith Groot van de Rekenkamercommissie BUCH kunt u daarna in gesprek gaan over de wenselijkheid van een lokale ombudsman.
    Doel: beeldvorming en gesprek over de mogelijkheden voor een gemeentelijke ombudsfunctie.
    Wat wordt gevraagd aan raadsleden : Met elkaar van gedachten te wisselen over de vraag of een lokale ombudsman voor de 4 BUCH gemeenten een meerwaarde kunnen hebben boven de Nationale ombudsman, die op dit moment bij de gemeenten de tweedelijns mogelijkheid is voor het indienen van een klacht.

  3. 1.c
    20.45-21.00 uur PAUZE
  4. 1.d

    Gespreksstof:
    De belangrijkste instrumenten voor gemeenten in het kader van de Omgevingswet zijn de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan. Op 26 januari 2022 organiseren we graag een deelsessie over het Omgevingsplan. Het Omgevingsplan kan worden gezien als de opvolger van de huidige bestemmingsplannen en diverse verordeningen. Het Omgevingsplan is breder en integraler dan een bestemmingsplan en bevat alle regels voor een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit. Het Omgevingsplan wordt door de gemeenteraad vastgesteld.
    De Omgevingswet treedt naar verwachting op 1 juli 2022 in werking. Op dat moment beschikken gemeenten over een tijdelijk omgevingsplan. Het tijdelijk omgevingsplan bevat de bestemmingsplannen en de regels uit de bruidsschat (de regels die het Rijk overdraagt aan gemeenten). Komende jaren zetten we stapsgewijs het tijdelijk omgevingsplan om in het definitieve omgevingsplan: een omgevingsplan dat voldoet aan alle regels van de Omgevingswet. Als een gemeente het tijdelijke omgevingsplan in de tussentijd wil wijzigen, bijvoorbeeld voor een gebiedsontwikkeling, dan moet deze wijziging vanaf de inwerkingtredingsdatum ook al voldoen aan de eisen van de Omgevingswet.
    Opbouw programma en sprekers: presentatie en interactief werken met casussen.
    Doel: Tijdens de BUCH raadsavond willen we de raadsleden nader kennis laten maken met het instrument Omgevingsplan en nemen we ze mee in deze stapsgewijze aanpak. Doel is om raadsleden voor te bereiden op de transitie van het tijdelijk omgevingsplan naar het definitieve omgevingsplan. Vanwege het doel van de avond (voorbereidend en oriënterend) stellen we voor om dit tijdens een BUCH raadsavond te doen. Dit past ook goed bij de gezamenlijke aanpak die de implementatie van de Omgevingswet in de BUCH-gemeenten kenmerkt.
    Wat wordt gevraagd aan raadsleden : beeldvorming via een interactieve opzet, waarbij de omvangrijke en complexe informatie over de Omgevingswet duidelijk wordt gemaakt aan de hand van concrete voorbeelden en casussen.

  5. 2.a

    Gespreksstof: De BUCH-samenwerking is na ruim drie jaar geëvalueerd. Dit heeft geresulteerd in het rapport van het adviesbureau Berenschot “BUCH-gemeenten samen in zee” en de Benchmark formatie en kosten. In het rapport staan zeven aanbevelingen gericht op de voortgang van de samenwerking. De vier colleges hebben besloten samen te willen werken aan een sterkere werkorganisatie. In het programmaplan Samen Sterk, dat u in september heeft ontvangen, is beschreven waar aan gewerkt wordt. Op 7 december is door de vier colleges besloten om daarbinnen een aantal zaken te prioriteren. Dat zijn de dienstverleningsovereenkomsten, de praktische onderdelen van de organisatieontwikkeling, het lopende project Optimalisatie ICT en de onderlinge samenhang. Op meerdere momenten wisselde u over dit onderwerp tijdens een BUCH Raadsinformatieavond met elkaar van gedachten. Op 29 september jl. is een aantal onderwerpen benoemd om met elkaar vervolg aan te geven. Het gesprek over de BUCH kunt u deze avond voortzetten. Doel : Informeren over stand van zaken “Samen Sterk” en meer zicht op de rol van de raden en hun prioriteiten.
    Opbouw programma : Een inleidende presentatie (10 minuten). Daarna uiteen in digitale gespreksgroepen. Gespreksonderwerpen zijn de dienstverleningsovereenkomsten, organisatieontwikkeling, rolinvulling raden en gezamenlijkheid.
    Achtergrondinformatie (reeds in uw bezit) : Raadsbrief 23 december jl., Programmaplan Samen Sterk, Rapport Berenschot BUCH-gemeenten samen in zee. En RKC rapport Naar meer betrokkenheid bij de werkorganisatie gepresenteerd op de BUCH RIA 24 november 2021.

  6. 2.b
    20.45 - 21.00 uur PAUZE
  7. 2.c

    HERHALING VAN EERDER BLOK.


    Zie 2a